City releases final plan for Charles G. Williams Park

Councillor Gord Perks has released the final plans for the renovations of Charles G. Williams Park across the street from Sorauren Park, and they reflect many of the ideas put forward by the community and the Friends of Charles G. Williams Park.

“We did it! The City of Toronto has done a fantastic job incorporating the community’s feedback and requests into the new design,” say the Friends on their website. “We’re pleased to have been given a chance to advocate for the neighbourhood and work with Parks, Forestry & Recreation to meet the community’s goals to improve the park.”

The plans include:

  • expanding the play area (it has been increased by 35-40%)
  • creating more imaginative and accessible all-ages play opportunities
  • the wading pool has been changed to a splash pad
  • a secondary smaller basketball court with a lower hoop has been added
  • the play apparatus includes opportunities for swings, slides, climbing, balancing, hide & seek and combined with more naturalized play areas)
  • providing shade at the sandbox (as well as other play areas).
  • to add another dimension to the all-ages play requests, a ping pong table and bocce court have been included as well as an increased amount of seating
  • the addition of a Vimy oak to commemorate the park’s namesake, First World War soldier and local resident Charles G. Williams, will provide more shade at the new, safer main entrance location at the Sorauren-Wabash intersection
  • the community has also been granted permission to plant a pollinator garden outside the north fence line to continue helping the initiative to create a pollinator network between the West Toronto Railpath, along Fermanagh Avenue and High Park Blvd, to High Park. This will be happen once the renovations are complete.

Construction is expected to start later this summer.

Charles G. Williams Park is often called “Sorauren playground”. Sorauren Park itself does not have a playground, splashpad or basketball court. The two parks are complementary, and the new main entrance for Charles G. Williams across the main entrance from Sorauren Park will emphasize the relationship.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s